Dürbün Seçimi

İhtiyaçlarınız için en doğru dürbün seçme süreci zor olabilir. Bilgili bir karar vermenize yardımcı olmak için aşağıdaki kaynakları bir araya getirdik. 

Doğru dürbünü seçmek, büyütme, ağırlık, parlaklık, görüş alanı, optik kalite ve maliyet dahil olmak üzere özel ihtiyaçlarınıza uygun en iyi kombinasyonunu seçmekle ilgilidir.

Dürbün
Dürbün boyutları iki sayı ile ifade edilir: 7×35, 10×50, vb. İlk sayı büyütme (veya güç), ikincisi objektif (ön) lenslerin milimetre cinsinden çapıdır. Örneğin, 7×35 dürbün 7x güç büyütme sağlar ve 35mm objektif lenslere sahiptir. Daha büyük objektif lensler zayıf ışıkta daha parlak bir görüntü verir, ancak daha büyük lens, daha ağır bir dürbünle sonuçlanır.

Güç ne kadar yüksek olursa, görüntü o kadar “titrek” olur, çünkü küçük el hareketleri büyür. Bu nedenle, daha fazla güce ihtiyaç duymadığınız sürece orta (7x veya 8x) büyütmeli dürbün kullanmanızı öneririz. Düşük güçlü dürbünler genellikle daha geniş bir görüş alanı sunar.

Kendi özel ihtiyaçlarınız için en iyi dürbünü seçmek için birkaç basit ama hayati soru ve özelliği ele alalım:

1) Dürbünle Ne Yapacaksınız?
Doğa Gözlemi
Çok fazla yürüyüş yapıyor veya seyahat ediyorsanız, kompakt ve hafif, ayrıca hava koşullarına dayanıklı dürbün istersiniz. 8×24 veya 10×25 dürbünler, küçük boyutları, mükemmel taşınabilirliği ve gündüz iyi performansı sayesinde iyi bir seçim olacaktır.

Kuş Gözlemciliği
Kuş gözlemciliği için en popüler modeller 8×40 ve 8×42’dir. Küçük ve çeviktirler, elle kullanımda olabildiğince sabit görüntüler sunarlar ve parlak ve kaliteli görüntüler sağlamak için yeterli ışık toplama kapasitesine sahiptirler. 

Astronomi
Yıldız gözlemi için, ışık toplama en önemli faktördür. En az 50 mm diyafram açıklığına sahip dürbün seçmelisiniz. 7×50 modeli kolayca elle tutulur, yıldızlı alanların güzel, geniş alanlı manzaralarını sunar ve ışık kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde tercih edilir. Yüksek güçlü 10×50 de popülerdir. Astronomi dürbünüyle sabit bir görüş için bir tripod önerilir, böylece yorulmadan keyifle gözlem yapabilirsiniz.

70mm, 80mm veya 100mm diyafram açıklığına sahip “Giant (Dev)” astronomi dürbünleri daha sönük derin gök cisimlerini ve daha ince ayrıntıları ortaya çıkarır. Yüksek fiyat (ve iyi bir tripod) ve ekstra büyütme probleminiz yoksa, inanılmaz manzarası ile her gece size kaliteli bir gözlem sağlayacaktır.

2) Binoküler Prizmalar:
Modern dürbünlerde kullanılan iki ana prizma sistemi türü vardır: Porro prizmalar ve Roof prizmaları.

Binoküler Prizmalar

Porro-Prizma Dürbünleri
Bir porro-prizma dürbününün her namlusu iki dik açılı prizma içerir. Objektif lenslerin göz merceklerinden daha uzak aralıklarla yerleştirilmesini gerektiren tasarımlara sahiptir. Böylece, porro prizma dürbünleri, çatı prizma dürbünlerden daha hantaldır. Bununla birlikte, optik olarak, porro-prizma dürbünleri genellikle daha iyi performans gösterir. Üretimleri kolaydır, bu yüzden daha az maliyetlidir. Ayrıca, porro prizma dürbünleri daha stereoskopik veya üç boyutlu bir görüntü verir.

Roof Prizması Dürbünleri
Çatı prizması dürbünündeki prizmalar, üst üste binerek objektif lenslerin doğrudan göz mercekleriyle aynı hizada olmasını sağlar. Bu, eşdeğer porro-prizma modellerine göre daha akıcı, kompakt ve genellikle daha hafif bir dürbün sağlar. Ancak çatı prizma dürbünlerinin üretimi de daha zordur, bu yüzden daha pahalıya mal olurlar. Çatı prizmaları astronomik kullanım için avantajlı değildir, ancak gündüz karasal izleme için uygundur. İyi yapılmış çatı prizma dürbünleri, porro prizma dürbünlerine neredeyse eşit performans sağlar.

Prizma Camı
Çoğu optik prizma BK-7 (borosilikat) camından veya BAK-4 (baryum kronu) camından yapılır. BAK-4 daha yüksek kaliteli camdır ve daha parlak görüntüler ve daha iyi kenar keskinliği sağlar. 

Görüş alanı

3) Görüş Alanı
Görüş alanı, bir dürbün ile gördüğünüz “pencerenin” alanıdır. Alanın görüntülenen konumun boyutu üzerinde bir etkisi yoktur (bu büyütmenin bir fonksiyonudur). Görüş alanı dürbün ana lensleri (objektif) tarafından değil, mercek ve prizma tasarımları tarafından belirlenir.

Alanın genişliği, 1000 metrelik bir mesafedeki izleme alanının derece cinsinden açısal ölçüsü veya metre cinsinden doğrusal genişlik ölçümü olarak ifade edilir. Açıyı derece cinsinden 52.5 ile çarparak açısal alandan doğrusal alana dönüştürebilirsiniz.

“Geniş açı”, bir dürbün alanının ortalamadan daha geniş olduğunu belirten kesin olmayan bir terimdir. Genellikle, bir dürbün, eğer görünen görüş alanı (derece kat büyütme ile açısal alan) 60 ve üzeri geniş açı olarak kabul edilir.

Geniş açılı bir dürbün, nesneleri hızlı bir şekilde bulmak için idealdir ve muhteşem panoramik manzaralar sunabilir. Geniş bir alan özellikle aksiyon sporlarını izlemek veya ağaçlık bir alanda yakın mesafeden hareket almak için tarama yapmak için kullanılabilir. Daha uzun mesafeli gözlemler için daha dar bir görüş alanı yeterlidir.

Sonuç:
Hangi dürbün modelinin sizin için en doğrusu olduğuna karar vermek, dürbün kullanımıyla ilgili hedeflerinize bağlıdır. 

Seçim yaparken dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden bazılarını tekrar sıralayalım:

  1. Dürbünle Ne Yapacaksınız? Bir dürbün seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör. Yürüyüş sırasında gündüz dış mekan kullanımı için hafif, kompakt ve taşınabilir bir dürbün tercih edilmelidir. Kuş gözlemcileri, daha küçük dürbünlerden daha parlak görüntüler sağladıkları için 36-42mm objektif lenslere sahip biraz daha büyük bir modeli seçebilirler. Gece kullanımında yıldızlı gökyüzünü seyrederken en iyi manzara için en az 50 mm çapında lenslere sahip daha büyük bir astronomi dürbünü gerekir.
  2. Binoküler Prizmalar: Porro mu Çatı mı? Ne için dürbün kullanacağınızı belirledikten sonra, en iyi sonuçlar için hangi prizma türünü seçeceğinizi düşünebilirsiniz. Genel olarak, porro prizmalar daha parlak görüntüler sağlar, ancak genellikle çatı prizma dürbünlerinden daha hantaldır. Çatı prizması dürbünleri porro prizma modellerinden önemli ölçüde daha kompakt ve taşınabilirdir, ancak aynı parlaklık seviyesini sağlamazlar ve genellikle daha maliyetlidirler.
  3. Görüş Alanı? Geniş görüş alanına sahip bir dürbün, geniş alanları büyütülmüş görüşle taramanızı sağlar. Spor etkinlikleri veya doğal manzaralar gibi geniş alanları görmek istiyorsanız, nispeten düşük büyütme oranına sahip bir dürbün ve daha geniş bir görüş alanı önerilir. Bununla birlikte, vahşi yaşamı veya yıldızlı gökyüzünü gerçekten yakınlaştırmak istiyorsanız, daha dar bir görüş alanına sahip daha yüksek büyütmeli bir dürbün tercih edilebilir.

Sorularınız olursa, Teleskobum herhangi bir sorunuzda size yardımcı olmak için burada. Sorularınızı  info@teleskobum.com email adresine göndermeniz yeterli olacaktır veya 0850 885 1 676 bizi arayın.