Astronomi Filtreleri

Renk Filtreli Mercek

Renk Filtrelerinin Kullanımı

Gezegenleri Farklı Bir Işıkta Görmek Daha Fazla Detay Ortaya Çıkarıyor

Dünya’nın atmosferi sürekli dalgalanır; türbülanslı hava akımları, teleskopla görüntülenen Güneş Sistemi nesneleri üzerinde ince yüzey detaylarını bulanıklaştırır. Zayıf kontrast alanlar açık ve koyu yüzeyler arasındaki sınırların bozulmasıyla (irradyasyon) birbirlerine karışır.

Spektrumun dar bir bölgesinde bir renk filtresi kullandığınızda, karışan dalga boylarının saçılması büyük ölçüde azalır. Aniden, Jüpiter’in soluk bantları belirgin çizgilere dönüşür. Satürn’de hassas işaretler belirir ve Cassini halka bölümü koyulaşır ve belirginleşir. Mars’ın kutup kısımları küçük inciler gibi göze çarpar ve belirsiz ay dereleri daha fazla derinlik ve kontrast elde eder. 

Birçok gezegenin karakteristik bir rengi olduğu için (örneğin, Mars kırmızımsıdır), baskın tonları azaltarak, gizli kontrastı ve yüzey işaretlerini ortaya çıkararak ayrıntıları önemli ölçüde artıracaksınız. Bu yüzden “Kızıl Gezegen” en iyi şekilde yeşil bir filtreyle gözlenir.

Aşağıda, Güneş Sistemi’mizdeki gezegenleri en iyi şekilde görmek için hangi renk filtrelerini kullanmanız gerektiğine dair bilgiler yer almaktadır.

Renk Filtreleri

Merkür
#25 Kırmızı filtre, gündüz veya alacakaranlıkta görüntülemeye izin vererek gezegen diskini mavi bir gökyüzüne karşı öne çıkarır. Merkür genellikle en iyi gün batımından hemen sonra gözlemlenir, bu vakitlerde gökyüzünün batı ufku turuncu bir renktedir, bu nedenle gezegenin evrelerini görmek için #21 Turuncu filtreyi yüksek büyütme elemanları ile (Barlow Lens) kullanın.

Venüs
Hangi teleskop diyaframını kullanırsanız kullanın, Venüs’ün aşırı parlaklığı genellikle çok “aşırı pozlanmış” bir görüntüye neden olur. #47Violet filtresi veya üst üste konulan #58Yeşil ve #80A Donuk Mavi filtrelerle, değişen evrelerin daha iyi görüntülenmesini sağlamak için şiddetli parıltıyı azaltabilirsiniz.

Mars
#25 Kırmızı, yüzey ovaları ve Maria’nın baskın yansımalarını geçirir ve #21Turuncu, ayrıntıyı ve beneklenmeyi arttırmak için yoğun parlamayı azaltır. Kutup bölgeleri # 15Koyu Sarı ve #80A Donuk Mavi ile dikkat çekerken; #58 Yeşil ile erime hatları belirginleşir.

Jüpiter
Bu büyük gezegen #11 Sarı-Yeşil, #80A, #58 ve #21 filtreleriyle bulut bantlarını, döngülerini, ovalleri ve Kırmızı Noktasını ortaya çıkarıyor. Filtresiz sadece iki bandı görürken, filtre kullanımıyla yedi veya daha fazlası band görebilirsiniz! Aşırı parlamayı azaltmak için filtreleri istiflemeyi deneyebilirsiniz.

Satürn
Birçok ince küresel ayrıntı #15 Koyu Sarı filtre ile belirginleşir. #25, #11, #58 veya #80A ile halkaların kenarlarındaki parlaklık farkını görebilirsiniz. #15, Satürn’ün fotoğraflardaki görüntüsünü keskinleştirmeye yardımcı olur ve Cassini’nin sınır çözünürlüğünü belirginleştirir.

Ay
#80A Donuk Mavi filtre ile Ay’ın parlamasını azaltabilir ve # 15Koyu Sarı filtre ile Ay derelerini ve katmanlarının kontrastını artırabilirsiniz.

Diğer Kullanım Alanları
UV ışığını # 15 Koyu Sarı ile engelleyerek siyah beyaz fotoğrafları iyileştirebilirsiniz. Refrakter kromatik bozulma #15 ve #80A filtreleri ile azaltılır. #82A Uçuk Mavi, diğer renklerle istiflenmek için mükemmeldir ve fazla sarı ve kırmızıyı emerek film renk dengesini ayarlayabilir. #58 Yeşil, emisyon bulutsularında iki kat iyonize oksijen dalga boyunun çoğunu geçirirken, sokak ışıklarını engelleyecektir. Omega veya Rozet Bulutsularının uzun siyah beyaz pozları için #25 Kırmızı filtreyi deneyebilirsiniz.

Filtreleri Websitemizde incelemek için tıklayınız: https://teleskobum.com/Aksesuarlar/filtreler

Doğru renk filtresini seçmeyle ilgili sorularınız varsa bize e-posta (info@nuranoglu.com.tr) aracılığıyla veya 0850 885 1 676 numarasından ulaşabilirsiniz.