Kundaklarda takip motoru olması özellikle astrofotoğraf çalışmalarında zorunludur. Çünkü Dünya kendi ekseni etrafında günlük dönüşünü yaparken, eğer teleskopla bir gökcismine bakmak isterseniz, Dünya’nın dönüş hızına eşit olarak ve Dünya’nın dönüşünün aksi yönde teleskobunuzun da dönmesi gerekir. Böylece gökyüzünde hareket edercesine ilerleyen gökcismine teleskobunuzu sabitlemiş olursunuz. Bunu yapmadığınızda, teleskobun göz merceğine bakarken gök cisminin yavaş yavaş görüş alanından kayarak çıktığını fark edersiniz. Manuel teleskopların “slow motion” kollarını hafifçe çevirerek gözlem yaparken bu görüntüyü göz merceği içinde tutmayı başarabilirsiniz ancak Astrofotoğraf yaparken takip motoru şarttır. Sadece Ay ya da parlak gezegen gibi uzun poz süresi istemeyen ve hızlıca fotoğrafı çekilebilen cisimleri takip motoru olmadan da çekebilirsiniz. Teleskobunuzla fotoğraf çekebilmek için ihtiyaç duyabileceğiniz bazı metal adaptörlere şuradan ulaşabilirsiniz:
https://teleskobum.com/Aksesuarlar/baglanti-aksesuarlari
GoTo özelliği ise teleskopların ilk konumunu belirledikten sonra gökyüzünü tanıyarak GoTo sistemindeki tüm cisimlere kendiliğinden gitmesini sağlar. Bunu yaparken teleskobu her modelde olduğu gibi kuzey kutup noktasına bakacak şekilde teraziye alınmış halde yerleştirmeliyiz. Teleskobun konum, tarih, saat gibi bilgilerini doğru olarak girdikten sonra 2 ya da 3 yıldız ile alignment işlemi gerçekleştirmeliyiz. Yani teleskoba gökyüzünde parlak 3 yıldızın yerini bildirmeliyiz. Teleskopla 3 yıldız alignment yaptığımızı düşünelim; listeden seçeceğimiz ilk yıldıza teleskop kendiliğinden yönlenir, yıldızı teleskobun görüş alanında tam ortaya getirip kaydederiz. Sonra listeden ikinci bir yıldız seçip teleskobun ikinci yıldıza yönelmesini bekleriz. Yönelme tamamlandığında yine görüş alanında ortalama işlemi yapılır ve kaydedilir. Son yıldız da listeden seçilir ve teleskop yönlendirilir. Aynı işlem tekrarlanıp 3. yıldız da kaydedildiğinde teleskobumuz artık gökyüzünün kendisine göre durumunu hafızasına almıştır ve bundan sonraki yıldızlara, başta seçtiğimiz bu üç yıldızı referans alarak ilerler ve eğer 3-yıldız alignment işlemini doğru yaptıysak, listeden seçeceğimiz 42000 cisme doğru olarak gidecektir. Ancak yıldızlardan birini bile yanlış kaydedersek teleskop yönünü şaşırır ve hatalı gider.
Başlangıçta gökyüzünü hiç tanımadan bu işlemleri yapmak çok zordur. Gökyüzünü derinlemesine öğrenmek istiyorsanız, öncelikle gök atlasları ile ya da bilgisayarınıza kolayca kurabileceğiniz ücretsiz Stellarium programı ile gökyüzündeki parlak yıldızları, bu yıldızların dahil olduğu takım yıldızları ve bunların birbirine göre yaklaşık konumlarını öğrenmeniz gerekir. Böylece alignment işlemini kusursuz olarak yapar ve gözle göremediğimiz yüzlerce derin uzay cismini kendi kendinize keşfetmeye başlayabilirsiniz.